Σιδερένιο ψάρι νικά την αναιμία


 Ο Dr Christopher Charles στο Πανεπιστήμιο Guelph
image via GLENN LOWSON FOR THE TORONTO STAR


Το 2008 ο Καναδός απόφοιτος βιοαιατρικής Christopher Charles επισκέφτηκε την Καμπότζη στο πλαίσιο μίας έρευνας επιδημιολογίας. Στη διάρκεια της διαπίστωσε τα πολύ υψηλά ποσοστά έλλειψης σιδήρου .Τα χαμηλά εισοδήματα των κατοίκων δεν τους επέτρεπαν να αγοράζουν τροφές πλούσιες σε σίδηρο ή συμπληρώματα διατροφής. Ούτε μπορούσαν να αγοράζουν σιδερένια (μαντεμένια) μαγειρικά σκεύη - είναι γνωστό ότι κατά το μαγείρεμα μέρος του σιδήρου μεταφέρεται στα τρόφιμα.

Το αποτέλεσμα ήταν μεγάλο μέρος του πληθυσμού να πασχει απο αναιμία ( 44%). Ειδικότερα στις εγκύους, το 60% είχαν χαμηλό σίδηρο, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες για πρόωρο τοκετό και τον κίνδυνο αιμορραγίας, ενώ παράλληλα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην υγεία του εμβρύου.

Ο Christopher αποφάσισε να παρατείνει την παραμονή του στην Καμπόζτη προκειμένουν να βρει μία λύση στο πρόβλημα. Μάλιστα αφησε στη άκρη το μάστερ που ετοιμαζόταν να κάνει στον Καναδά. Με αφορμή τα μαντεμένια σκεύη και τις ιδιότητες του σκέφτηκε να δημιουργήσει κάποιο αντικείμενο με παρόμοιες ιδιότητες αλλά να είναι προσιτό οικονομικά για τους κατοίκους. Πειραματίστηκε με διάφορα σχέδια πχ λωτός, ωστόσο οι χωρικοί ήταν διστακτικοί στη χρήση του. Τελικά το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία όταν επιλέχθηκε το σχήμα του χαμογελαστού ψαριού, το οποίο είναι σύμβολο καλής τύχης για τους κατοίκους της Καμπότζης.

Στην Καμπότζη συνηθίζουν να βράζουν το πόσιμο νερό, οπότε το σιδερένιο ψαράκι προστίθεται σε αυτό την ώρα που βράζει, μαζί με λίγες σταγόνες λεμόνι. Ετσι το νερό εμπλουτίζεται σε σίδηρο και  μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να το πιούν ή να μαγειρέψουν. Επίσης το ψαράκι μπορεί να μπει κατευθείας στο φαγητό.

Μετά τη χρήση του σιδερένιου ψαριού τα ποσοστά αναιμίας μειώθηκαν αισθητά, ενώ το ψαράκι μπορεί να επαναχρησιμοποιείται για χρόνια.

Πρόγραμμα Lucky Iron Fish


To 2012 ιδρύθηκε η εταιρεία Lucky Iron Fish Project από μέλη του  Πανεπιστημίου Guelph και επιχειρηματίες με στόχο την μαζική παραγωγή σιδερένιων ψαριών. Το κάθε ψάρι ζυγίζει 200 γραμμάρια και κατασκευάζεται απο ανακυκλωμένο μέταλλο. Η παραγωγή γίνετα στην Καμπότζη.  Η τιμή πώλησης διαφέρει ανάλογα με τη χωρα που απευθύνεται.. Στην Καμπόζτη στοιχίζει 5 δολάρια Καναδά, ενώ στον Καναδά 35 (!) (Αντιστοιχεί σε 22 ευρώ). Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι για κάθε ένα τεμάχιο που αγοράζεται στον Καναδά η εταιρία θα δωρίζει 3, αργότερα η δωρεά μειώθηκε σε ένα.



Σχετικοί σύνδεσμοι
Lucky Iron Fish Wikipedia
LuckyIronFish.com
Lucky Iron Fish in cooking pots tackle anemia CBC.ca
Good Health Follows the Smiling Fish University of Guelph
Iron content of food cooked in iron utensils. Journal of the American Dietetic Association
Iron content of infant diets cooked in iron utensils Jornal de Pediatria
Σίδηρος 





Λέξεις κλειδιά:
σίδηρος , σιδηρος, σιδηροσ, αναιμία, αναιμια, ελλειψη σιδήρου, σιδερένιο ψάρι, sideros, sidiros, siderenio psari, anemia, iron fish, Chris Charles, Καμπότζη, μαντεμένια σκεύη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή