Βιταμίνη Β15 ή παγκαμικό οξύ

  • Τί είναι η βιταμίνη Β15 ή παγκαμικό οξύ;
Η βιταμίνη Β15 ή παγκαμικό οξύ ή πανγαμικό οξύ είναι μία ομάδα ουσιών που παλαιότερα θεωρούσαν ότι ανήκουν στο σύμπλεγμα βιταμινών Β. Η καθημερινή κατανάλωση της όμως δε θεωρείται αναγκαία για την επιβίωση και ανάπτυξη του οργανισμού, συνεπώς δεν μπορεί να ταξινομηθεί ως βιταμίνη. Η ονομασία Βιταμίνη β15 είναι εσφαλμένη. Ακόμα , τη δεκαετία του 80 θεωρήθηκε ότι είχε κάποιες ευεργετικές ιδιότητες για τους αθλητές και χρησιμοποιήθηκε ως εργογόνο βοήθημα (βοήθημα που βελτιώνει τις επιδόσεις στον οργανισμό).
  • Τί κάνει το παγκαμικό οξύ στον οργανισμό μου;
Σύμφωνα με Σοβιετικές έρευνες σε πειραματόζωα , που έγιναν τη δεκαετία του 80, το παγκαμικό ή πανγαμικό οξύ θεωρήθηκε ότι έχει κάποιες θετικές επιδράσεις στον οργανισμό όπως διέγερση της πρόσληψης οξυγόνου και διέγερση ορισμένων αντιδράσεων που λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό. Ακόμα θεωρήθηκε ότι συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα. Τέλος , ότι βοηθάει στην προσαρμογή του οργανισμού στην σωματική άσκηση. Μεταγενέστερες έρευνες όμως, δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς αυτούς.
  • Σε ποιές τροφές βρίσκεται το παγκαμικό οξύ;
Το παγκαμικό οξύ βρίσκεται στα δημητριακά και στα προϊόντα δημητριακών όπως είναι το αλεύρι, το ψωμί κ.α., στις ζύμες και στους πυρήνες (κουκούτσια) διάφορων φρούτων πχ βερύκοκα.

Επίσης μπορεί να βρεθεί σε μορφή συμπληρώματος (εργογόνο βοήθημα) αλλά είναι πολύ πιθανό να συνυπάρχει με άλλες ουσίες επιβλαβείς για την υγεία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή