Ανάκληση προϊόντος: ξυλάκια για κινέζικο φαγητό (chopsticks)

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ, 16/11/2010

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε για τη διακίνηση chopsticks (ξυλάκια για κινέζικο φαγητό) κινέζικης προέλευσης, στα οποία παρατηρήθηκε μετανάστευση φορμαλδεΰδης *, σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από τα επιτρεπτά όρια.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική επωνυμία «Best Quality IMITATION IVORY Chopsticks» σε συσκευασία των 10 τεμαχίων, με κωδικό προϊόντος (Art-Nr) 19139, το οποίο διακινήθηκε στην ελληνική αγορά από την επιχείρηση «ASIANA ΕΠΕ», Κορινθίας 36, ΑΘΗΝΑ. Η συνολική ποσότητα διακίνησης στην Ελληνική αγορά είναι 13 συσκευασίες των 10 τεμαχίων.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του παραπάνω προϊόντος, η απεικόνιση του οποίου εμφανίζεται παρακάτω, από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το χρησιμοποιούν.




*Το σχόλιο της διαιτολόγου: 

Φορμαλδεΰδη ή μεθανάλη: πρόκειται για μία χημική ένωση που έχει πολλές χρήσεις πχ απολυμαντικό, συντηρητικό, αντισηπτικό κ.α. Ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά τοξική.

Σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 0,1 mg/kg στον αέρα μπορεί να ερεθίσει τα μάτια, να προκαλέσει πονοκεφάλους, αίσθημα καψίματος στο λαιμό και δυσκολία στην αναπνοή. Μεγαλύτερες εκθέσεις σε φορμαλδεΰδη μπορούν να αποβούν και θανατηφόρες.


Σχετικοί σύνδεσμοι:
ΕΦΕΤ
Μεθανάλη - Βικιπαίδεια

λέξεις κλειδιά: ξυλάκια, ξυλακια, chopsticks, εφετ, ΕΦΕΤ, φορμαλδεΰδη

Σχόλια

Ο χρήστης georgiaxara είπε…
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!! ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.
ΚΑΛΟ Σ\Κ
Ο χρήστης ioanna είπε…
Ευχαριστώ για το σχόλιο σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή