Πώς διαβάζεται μία ετικέτα

Καθημερινά αγοράζουμε και καταναλώνουμε συσκευασμένα τρόφιμα.

Στη συκευασία των τροφίμων αυτών αναγράφονται πολλές σημαντικές πληροφορίες για το τρόφιμο που αγοράζουμε. Μπορούμε όλοι να βρούμε και να αξιολογήσουμε τις πληροφορίες αυτές;

Ας δούμε ποιές πληροφορίες πρέπει να αναγράφονται πάνω σε μία συσκευασία τροφίμου και τι σημαίνουν:
  1. Ποσότητα. Πρέπει να αναγράφεται η καθαρή ποσότητα του προϊόντος, δηλ η ποσότητα του τροφίμου χωρίς τη συσκευασία. Συνήθως μετριέται σε κιλά ή γραμμάρια (στερεά) ή λίτρα (υγρά).
  2. Ονομασία προίόντος. Η ονομασία του προϊόντος πρέπει να δίνει πληροφορίες για τη φυσική κατάσταση του τροφίμου ή για τηνεπεξεργασία που έχει υποστεί πχ συμπυκνωμένο γάλα, καπνιστή γαλοπούλα κλπ. Υποχρεωτικά πρέπει να αναφέρεται η χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας.
  3. Κατάλογος συστατικών. Πρέπει να αναγράφονται όλα τα συστατικά του τροφίμου, με φθίνουσα τάξη του μεγέθους του βάρους τους, δηλ από το περισσότερο στο λιγότερο (εξάιρεση :μίγματα μπαχαρικών και λαχανικών).
  4. Διατήρηση: έχουμε 2 κατηγορίες: α) Ημερομηνία λήξης : για τρόφιμα που χαλούν εύκολα πχ αυγό, γάλα, κρέας κλπ. Μετά την ημερομηνία λήξης δε θα πρέπει να καταναλωθούν αυτά τα τρόφιμα γιατί υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης. β)Αναλωση κατά προτίμηση πριν από :για τρόφιμα που διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα πχ μακαρόνια, ρύζι, φρυγανιές, κονσέρβες κλπ. Μετά την ημερομηνία ανάλωσης το προϊόν μπορεί να έχει χάσει τη γεύση,την οσμή ή την υφή του αλλά δεν είναι επικίκδυνο για την υγεία.
  5. Παραγωγός/Εισαγωγέας. Πρέπει να αναγράφονται(ευανάγνωστα) η επωνυμία κι η δυεύθυνση του συσκευαστή ή του εισαγωγέα. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν ή έχετε παράπονα μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί τους.
  6. Βιολογικό. Η χρήση της λέξης βιολογικό επιτρέπεται μόνο όταν το τρόφιμο πληροί κάποιεςπροϋποθέσεις. Παράλληλα πρέπει να φέρει και το λογότυπο κάποιας εταιρείας πιστοποίησης πχ ΔΗΩ.
  7. Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ). Τα γνωστά ως μεταλλαγμένα. Όταν το ποσοστό των μεταλλαγμένων είναι πάνω από 0,9% στο τρόφιμο τότε αυτό πρέπει να αναφέρεται. Το ίδιο ισχύει και για το κάθε συστατικό του τροφίμου ξεχωριστά.
  8. Προέλευση. Είναι υποχρεωτική για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, πχ κρέας, φρούτα, λαχανικά. Επίσης είναι υποχρεωτική όταν στη συσκευασία υπάρχει κάποια εικόνα ή σήμα που θα μπορούσαν να παραπλανήσουν τον καταναλωτή ως προς τη χώρα προέλευσης πχ μία σημαία
  9. Διατροφικές πληροφορίες. Αναφέρονται οι θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά πχ βιταμίνες, μέταλλα που περιέχει ένα τρόφιμο
Τέλος

10.Ισχυρισμοί για τις θρεπτικές και υγιεινές ιδιότητες.
Όταν στη συσκευασία αναγράφεται κάποιος ισχυρισμός για τις θρεπτικές ιδιότητες ενός συστατικού του τροφίμου, πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία.
Οι ισχυρισμοί: χαμηλό σε λιπαρά, πλούσιο σε φυτικές ίνες κλπ αντιστιχούν σε κάποιους προκαθοριμένους ορισμούς ώστε να μην γίνεται αυθαίρετη χρήση.
Οι ισχυρισμοί ότι ένα τρόφιμο ή ένα συστατικο του κάνει καλό στην υγέία πχ κάνει κάλο στην καρδιά επιτρέπονται μόνο εάν μπορεί αν αποδειχθεί επιστημονικά. Ακόμα δεν επιτρέπεται να αναφέρεται θετικός ισχυρισμός για τις επιδράσεις στην υγεία ενός τροφίμου που περιέχει πολύ αλάτι, λιπαρά ή ζάχαρη.
Τέλος, απαγορεύεται η αναγραφή των παρακάτω ισχυρισμών:
  • Ισχυρισμοί για την πρόληψη,αντιμετώπιση ή θεραπεία ανθρώπινων νοσημάτων
  • Ισχυρισμοί που αναφέρονται σε ποσοστό ή ποσότητα απώλειας βάρους πχ θα χάσετε 3 κιλά
  • Αναφορά ότι επιτρέπεται ρητά ή συνίσταται από γιατρούς
  • Ισχυρισμοί που υποδηλώνουν ότι μπορεί να επηρεαστεί η υγεία εάν δεν καταναλωθεί το τρόφιμο.
Οι πληροφορίες για το παρόν άρθρο προέρχονται από το ενημερωτικό φυλλάδιο της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή.

Μπορείτε να καταβάσετε το ενημερωτικό φυλλάδιο της ΓΔ Υγείας & Προστασίας του καταναλωτή σχετικά με την ετικέτα από εδώ. Είναι διαθέσιμο σε πολλές γλώσσες (και στα ελληνικά).

λέξεις κλειδιά: συσκευασία, ετικέτα, ετικέτας, ποσότητα, τρόφιμο, διατήρηση, ημερομηνία λήξης, ημερομηνια ληξης, διατροφικοί ισχυρισμοί, κατάλογος συστατικών, προϊόν, ΓΤΟ, γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, βιολογικό

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή