Λίγα λόγια για το διαβήτη...

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, που ήταν αυτό το μήνα (14 Νοεμβρίου), ας μιλήσουμε λίγο για αυτή την ασθένεια.Ο διαβήτης είναι μία χρόνια ασθένεια. Διακρίνεται σε διαβήτη τύπου Ι και διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ υπάρχει και ο διαβήτης κυήσεως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι στιγμής οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη στον κόσμο υπολογίζονται σε περίπου 180 εκατομμύρια.
  • Τί συμβαίνει στο διαβητικό άτομο;
Είτε το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη (τύπου Ι) είτε παράγεται ινσουλίνη αλλά το σώμα δεν είναι σε θέση να τη χρησιμοποιήσει σωστά(τύπου ΙΙ). Η ινσουλίνη είναι μία πολύ σημαντική ορμόνη για τον οργανισμό. Ο κυριότερος ρόλος της είναι να ρυθμίζει τη γλυκόζη του αίματος( το ζάχαρο). Το αποτέλεσμα του διαβήτη είναι η αύξηση της γλυκόζης του αίματος, δηλαδή η υπεργλυκαιμία.
  • Τί θεραπεία υπάρχει;
Η θεραπεία του διαβήτη αποσκοπεί στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος ώστε να βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Στον διαβήτη τύπου Ι χορηγείται ινσουλίνη ενώ στον διαβήτη τύπου ΙΙ χορηγούνται φάρκακα. Και στις δύο περιπτώσεις ιδιαίτερη σημασία έχει η διατροφή και η άσκηση, περισσότερο όμως στο διαβήτη τύπου ΙΙ. Οριστική θεραπεία δεν υπάρχει. Το άτομο ακολουθεί την αγωγή εφόρου ζωής.
  • Ποιές είναι οι επιπλοκές του διαβήτη;
Μακροχρόνια, οι επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η ύπαρξη διαβήτη χωρίς την κατάλληλη θεραπεία είναι τύφλωση, νεφρική ανεπάρκεια, νέκρωση άκρων, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικό κ.α.

Από την άλλη, υπάρχει κίνδυνος να παρουσιαστεί υπογλυκαιμία στο διαβητικό άτομο πχ λόγω υπερδοσολογίας φαρμάκου, ελλιπής διατροφή κλπ. Σε αυτή την περίπτωση το άτομο μπορεί να πέσει σε κώμα. Επίσης η υπογλυκαιμία μπορεί να αποτελέσει παράγοντα για πρόκληση αρρυθμίας ή ακομα και οξέος στεφανιαίου επεισοδίου.

Η προσεγμένη διατροφή συμβάλλει πολύ στην διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος σε σταθερά επίπεδα. Επίσης συμβάλλει στην πρόληψη των επιπλοκών από το διαβήτη (διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και αλάτι).

λέξεις κλειδιά: διαβήτης τύπου Ι, διαβήτης τύπου ΙΙ, διαβητης, ΔΙΑΒΗΤΗΣ, υπεργλυκαιμία, υπεργλυκαιμια, υπογλυκαιμία, υπογλυκαιμια, γλυκόζη, γλυκοζη, ινσουλίνη, ινσουλινη, διαβητικος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή