H συμβουλή της εβδομάδας: Σίδηρος!

Η συμβουλή αυτής της εβδομάδας αφορά στο σίδηρο. Πρόκειται για ένα σημαντικό μέταλλο για τον οργανισμό.

Δυστυχώς οι ανάγκες σε σίδηρο δεν είναι πάντα εύκολο να καλυφθούν. Από τη μία δε θα λέγαμε ότι βρίσκεται σε αφθονία στις τροφές, από την άλλη υπάρχουν άλλοι λόγοι που εμποδίζουν την απορρόφησή του από τον οργανισμό.

Παρακάτω βλέπουμε δύο απλούς τρόπους με τους οποίους μπορώ να αυξήσω την απορρόφηση του σιδήρου των τροφών από τον οργανισμό.
  • Συνδυάζω φυτικά τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C. Η παρουσία της βιταμίνης C διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου που βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα (ανόργανος σίδηρος).
Παραδείγματα
Όσπρια και πορτοκάλι ,
Σπανάκι με λεμόνι
Αρακάς με ντομάτα
  • Συνδυάζω ζωικές και φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο. Στα ζωικά τρόφιμα βρίσκεται ένας παράγοντας, δηλ μία ουσία, που διευκολύνει την απορρόφηση.
Παραδείγματα
Κρέας με μπρόκολο ή σπανάκι
Κοτόπουλο με αρακά
Ψάρι και σαλάτα
Ψάρι και όσπρια ,πχ. φακές με σαρδέλλες
Τυρί και όσπρια

Περισσότερες πληροφορίες για το σίδηρο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή