Πώς τρέφονται τα παιδιά στο σχολείο


Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών σήμερα διαφέρουν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις προηγούμενες γενιές. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είμαι μικρή, αντίθετα η κατανάλωση αλατιού, ζάχαρης και κορεσμένου λίπους είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να βλέπουμε μικρά παιδιά με ασθένειες ενηλίκων όπως υπέρταση, διαβήτη, παχυσαρκία.

Γι αυτό είναι σημαντικό το παιδί να αποκτήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Σ αυτό θα συμβάλλει φυσικά ο γονιός, που θα το εκπαιδεύσει να κάνει σωστές επιλογές. Ωστόσο, πρέπει να αναφερθεί ότι τα παιδιά, εύκολα επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες όπως η διαφήμιση και η επιθυμία μίμησης των συνομηλίκων.

Επομένως, ακόμα κι αν ένα παιδί έχει υγιεινές διατροφικές συνήθειες στο σπίτι, είναι πολύ πιθανό όταν βρεθεί σε ένα άλλο περιβάλλον, με συνομηλίκους και διαθέσιμα ανθυγιεινά σνακ, να κάνει λανθασμένες επιλογές.

Ένα τέτοιο περιβάλλον είναι δυστυχώς το περιβάλλον του σχολείου. Αυτή τη στιγμή ένας μαθητής μπορεί να βρει στο σχολείο πληθώρα ανθυγιεινών σνακ όπως σοκολάτες, πατατάκια, αναψυκτικά με ζάχαρη κλπ. Σύμφωνα με έρευνα του 2006 από το ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών), περίπου το 74% των μαθητών καταναλώνει τακτικά σνακ που χαρακτηρίζονται ως ανθυγιεινά.

Παρότι, την ίδια χρονιά, τέθηκε σε ισχύ το ΦΕΚ 1183/31.08.2006 ,που απαγορεύει την πώληση τέτοιων σνακ, στην πράξη δεν εφαρμόστηκε. Επιπρόσθετα, η ίδια έρευνα έδειξε ότι σημαντικό ποσοστό των τροφίμων βρέθηκε αλλοιωμένο (45% γαλακτοκομικών) ή είχε περάσει η ημερομηνία λήξης τους (25%). Ακόμα σε αρκετές περιπτώσεις τα τρόφιμα δεν διατηρούνταν σε κατάλληλο μέρος πχ σοκολάτες εκτός ψυγείου.

Τι μπορεί, λοιπόν, να κάνει ένας γονιός που ενδιαφέρεται για την υγεία του παιδιού του;

  • Καταρχάς σωστή εκπαίδευση του παιδιού σχετικά με τη διατροφή(12+1 Συμβουλές για τη διατροφή των παιδιών).
  • Προσπαθήστε να του δίνετε υγιεινά σνακ από το σπίτι, όπως φρέσκα φρούτα, κουλούρι κλπ Συζητήστε το θέμα με άλλους γονείς, ενημερώστε τους για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής.
  • Ελέγξτε το κυλικείο του σχολείου. Επιμείνετε στην εφαρμογή της νομοθεσίας. Μη διστάσετε να καταγγείλετε τυχόν παραβάσεις που αφορούν στην ασφάλεια των προϊόντων (ληγμένα, αλλοιωμένα, ακατάλληλο μέρος). Έχετε το δικαίωμα, πρόκειται για τη ζωή του παιδιού σας!
  • Φέτος, ξεκινάει ένα νέο πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία.Υποστηρίξτε το.

Σχετικοί σύνδεσμοι
12+1 Συμβουλές για τη διατροφή των παιδιών
Διατροφή των παιδιών και σχολικά κυλικεία
Διατροφή των παιδιών και σχολικά κυλικεία 2
Δωρεάν φρούτα και λαχανικά στους μαθητές

Λέξεις κλειδιά: κυλικείο, κυλικειο, κυλικεία, κυλικεια, παιδική παχυσαρκία, παιδικη παχυσαρκια

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή