Βιταμίνη D

  • Τί είναι η βιταμίνη D;
Βιταμίνη D ονομάζουμε μία ομάδα ενώσεων. Οι πιο σημαντικές από αυτές ονομάζονται εργοκαλσιφερόλη (D2) και χοληκαλσηφερόλη (D3). Για λόγους ευκολίας θα χρησιμοποιούμε τον όρο βιταμίνη D. Η βιταμίνη D ανήκει στην κατηγορία των λιποδιαλυτών βιταμινών, καθώς και στην κατηγορία των ορμονών.
  • Σε τι χρησιμεύει η βιταμίνη D στον οργανισμό;
Η βιταμίνη D έχει πολλές και σημαντικές δράσεις. Καταρχάς αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου στο λεπτό έντερο. Ακόμα αυξάνει την απορρόφηση του φωσφόρου. Προάγει τον σχηματισμό τον οστών και των δοντιών. Επιδρά στην ανάπτυξη του δέρματος. Τέλος διατηρεί τα επίπεδα των αμινοξέων στο αίμα σταθερά.
  • Από ποιές τροφές μπορώ να προσλαμβάνω βιταμίνη D;
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι τα παρακάτω:

Πλούσιες πηγές βιταμίνης D

Ρέγγα

και γενικά λιπαρά ψάρια

Σκουμπρί

Αυγά

Σολομός

Γάλα

Σαρδέλα

Βούτυρο

Τόννος

Τυρί


* όχι το γάλα 0%

Επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για την κάλυψη των αναγκών σε βιταμίνη D είναι η έκθεση στον ήλιο. Με την έκθεση του ατόμου στον ήλιο γίνεται η απαραίτητη μετατροπή της βιταμίνης σε ενεργό μορφή (σύνθεση βιταμίνης D στο σώμα). Περισσότερο ωφέλιμη είναι έκθεση του δέρματος του προσώπου και των χεριών.
  • Ποιά άτομα κινδυνεύουν από ανεπάρκεια βιταμίνης D;
Θεωρητικά σε μία χώρα με ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα δεν πρέπει να παρατηρείται ανεπάρκεια βιταμίνης D. Ωστόσο υπάρχουν μερικές κατηγορίες ατόμων που είναι πιθανό να παρουσιάσουν έλλειψη :

1)Σύμφωνα με κάποιες έρευνες η σύνθεση της βιταμίνης D στο σώμα μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας.
2) Σε δυσχερέστερη θέση βρίσκονται ηλικιωμένα άτομα που δεν βγαίνουν έξω από το σπίτι τους πχ κατάκοιτοι, άρρωστοι. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να μετακινούμε τα άτομα αυτά κοντά σε ένα παράθυρο για λίγη ώρα, κάθε μέρα.
3)Τέλος, άτομα με υψηλή ευαισθησία στον ήλιο πχ αλφικοί ή άτομα που χρησιμοπιούν συστηματικά αντηλιακό με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας.
  • Τί συμβαίνει όταν παρουσιάζεται ανεπάρκεια βιταμίνης D;
Σε περίπτωση που το άτομο δεν καλύπτει τις ανάγκες του σε βιταμίνη D παρουσιάζονται προβλήματα που κυρίως σχετίζονται με τα οστά και τους μύες.

Επιπτώσεις από ανεπάρκεια βιταμίνης D

Σε παιδιά

Ραχίτιδα

Σε ενήλικες

Οστεομαλακία

Μυική αδυναμία

Τετανία

Αυξημενη αποβολή φωσφόρου

Έγκυες και νεογνά

Κακώσεις μητρικής λεκάνης κατά τον τοκετό

Παραμορφώσεις του εμβρύου

Αδύναμα δόντια νεογνού

  • Τί συμβαίνει όταν παρουσιάζεται υπερβιταμίνωση;
Δεν είναι συχνό φαινόμενο αλλά όχι αδύνατο. Είναι πιθανό να υπάρξει υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης D από υπερκατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής ή από υπερκατανάλωση τροφίμων εμπλουτισμένων με βιταμίνη D πχ εμπλουτισμένο γάλα. Σε αυτή τη περίπτωση έχουμε πολλές παρενέργειες, ακόμη και το θάνατο. Τα παιδιά είναι πιο ευπαθή στην υπερβιταμίνωση από τους ενήλικες.

Επιπτώσεις από υπερπρόσληψη βιταμίνης D

Εμετοί

Βλάβες σε νεφρά, καρδιά, πνεύμονες, αγγεία και άλλους μαλακούς ιστούς

Διάρροια

Κώφωση

Απώλεια βάρους

Θάνατος

Απώλεια μυικού τόνου

Χρόνια υπερκατανάλωση =>οστεοπόρωση


λέξεις κλειδιά: βιταμίνη D, βιταμινη D, εργοκαλσιφερόλη, χοληκαλσιφερόλη, ασβέστιο, ραχίτιδα, ραχιτιδα, οστεομαλακία, οστεομαλακια, τετανία, οστεοπόρωση, οστεοπορωση

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Poli endiaferon!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή